Кето запеканка с тиквички
Време е и за една солена кето рецепта. Обичам лятото и това, че има пресни плодове и зеленчуци. Не ми се иска да идва зимата и докато мога ще се насладя на прекрасните тиквички!
Днешната солена
кето рецепта е запеканка с тиквички.
Всъщност
тази запеканка ми хрумна по интересен начин. Реших да направя пълнени тиквички.
Рецепта за тях ще кача след тази. 💙За пълнени тиквички първата стъпка е
премахване на вътрешността на тиквичките. Понеже не исках да хвърлям излишно
храна ми дойде идеята за една бърза и лесна кето запеканка.
Попитахте ме и откъде са тези малки, сладки керамични съдове на снимките. Не е някое специално място. Намерих ги в магазин тип - всичко по левче. Обаче съм срещала такива съдове за готвене и онлайн в сайтове за мебели и кухненски аксесоари. Взех си два броя и са много удобни за готвене.
💙 Плюсовете са:
- По-малко съдове
за миене
-
Без големи тави
-
Компактни за
съхранение
-
Лесни за
почистване
-
Единични порции –
т.е. за едно хранене
-
Много подходящи
за ястия тип – запеканки
-
По-бързо се
приготвя ястието
Планувам
да си взема още няколко такива подобни тавички. Да пристъпим и към рецептата!
Кето запеканка с тиквички
/ варинат
с месо и без месо/
Нужни
продукти:
-
Към 200 гр.
тиквички
-
Сметана за
готвене към 200 гр.
-
Крема сирене –
125 гр.
-
Топено сирене,
резанчета чедър, кашкавал или бяла моцарела – тук изберете сирената и кашкавал
по избор. Аз използвах тези изброените.
-
Подправки –
чесън на прах, шарена сол, червен пипер, малко черен пипер, малко чубрица и
сол.
-
Зехтин или масло
за намазване на тавичките
-
Ако искате да си
ги направите с месо – може да добавите малко кайма(както аз в случая). Може да
добавите и някакъв вид шунка.
-
Аз поръсих и с
малко пармезан!
Важно! Може да си направите тази запеканка във ваша
тавичка по избор. Ако е по-голяма обаче ще трябва да увеличите количеството на
продуктите.
Начин на
приготвяне:
1.
Първо измиите и
обелете тиквичките. Нарежете по дължина, но не прекалено тънко. Намазнете
тавичката си с масло или зехтин.
2.
Започнете да
редите тиквичките. При мен бяха два реда тиквички. В голяма купа смесете всички
други съставки.
3. Течната сметана за готвене, крема сиренето и всички видове сирена и кашкавал, които изберете – смесвате и разбърквате добре в по-голяма купа. Само да вметна, че чедър резенчетата сложих най-накрая. Тях си ги отделете за сега.
4.
Прибавете и
всички подправки към тази смес. Разбира се може да не използвате същите като
мен. Просто на мен тези са ми любимите и ми е много вкусно с тях! Те са –
чубрица, шарена сол, чесън, червен пипер, малко черен пипер.
5.
Сместа
разбърквате добре и изсипвате върху
тиквичките. Разпределяте добре. Накрая слагате кайма или шунка, ако желаете да
ви е с месо. Може и да пропуснете тази стъпка. Поръсвате с чедър и пармезан.
6.
Печете в
предварително загрята фурна на 200 град
Много вкусно и здравословно!
Коментари
Публикуване на коментар