Кето малинова торта с украса от ядливи рози
Кето малинова торта с украса от ядливи рози
Тези от вас, които ме следват отдавна знаят, че сравнително често правя кето торти и други кето сладкиши.
С времето и с опитите все повече се специализирам в тази област.
С времето и с опитите все повече се специализирам в тази област.
Все повече нови неща искам да опитвам.
Целта ми е покажа, че вкусни и красиви десерти могат да са и в кето вариант!
Дори често те са по-добри от "оригинала"!
Днешната рецепта за торта не е никак сложна.
Спокойно може да си я направите и у дома.
Ще се опитам да съм възможно най-подробна в обясненията си, за да съм Ви от полза!
Винаги може да ми задавате въпроси в коментарите, ако нещо не Ви е ясно.
Наскоро получих прекрасни ядливи рози и лавандула от https://www.instagram.com/therosesvalley/ !
Собствениците са прекрасни хора и изключително много им благодаря, за доверието в мен и за тези прекрасни ядливи рози!
Те са подходящи както за украси, но и за чайове.
Аз ще пробвам всяко тяхно приложение.
За първи път се сдобивам с такива цветя и ще ми е интересно да опитам повече неща с тях.
Ще Ви споделям повече информация, ако ви е интересно.
Ще споделям тук, както и в инстраграм страницата ми:
Както и тази във фейсбук:
Често качвам сторита с актуални новини и интересни продукти и не само.
Да пристъпим и към рецептата.
Тортата, която ще Ви представя се състой от какаово-бадемови блатове, сметанов крем, малинов крем и завършва с декорация от ядливи рози и филирани бадеми.
Тортата, която ще Ви представя се състой от какаово-бадемови блатове, сметанов крем, малинов крем и завършва с декорация от ядливи рози и филирани бадеми.
Кето малинова торта с украса от ядливи рози
Нужни продукти:
За блатовете:
- 80 гр. бадемово брашно
- 20 гр. кокосово брашно
- 50 гр. какао на прах
- 5 яйца
- 70 гр. еритритол на прах
- 100 гр. меко краве масло
- 60 мл. бадемово мляко
- 2 с.л. бакпулвер
- 2 с.л. ванилов екстракт
- щипка сол
ВАЖНО!!! Всичките Ви продукти трябва да са на стайна температура!
За крема:
- 500 гр. крема сирене
- 150 мл. течна сметана за разбиване
- 150 гр. заквасена сметана
- есенция ванилия
- 40 гр. кето подсладител по избор - сложете колкото грама подсладител прецените, че Ви допада. Аз ползвам по-малко количество подсладител, защото не искам да е мега сладко.
За малиновият крем:
- 150 гр. пресни малини
- 100 мл. вода
- 50 - 60 гр. еритритол или друг кето подсладител.
- 2 ч.л. агар агар
За декорация:
- 100 гр. течна сметана за разбиване
- 50 гр. заквасена сметана
- ядливи рози
- 60 гр. филирани бадеми
Начин на приготвяне:
1. Започваме с приготвянето на блатовете. Всички сухи съставки смесете в една купа - бадемово брашно, кокосово брашно, какао на прах, бакпулвер, щипка сол,
2. В друга по-дълбока купа - смесете маслото с еритритол(ако решите може да ползвате и стевия на прах). Бъркате с миксер на висока скорост за около 10 -15 мин. докато се образува пухав крем.
3. След това започвате да добавяте яйцата - едно по едно. Когато добавите първото яйце. Бъркате с миксер, докато се усвой напълно към сместа. Тази процедура повтаряте с останалите яйца.
4. Добавяте бадемово мляко и есенцията ванилия. Бъркате отново. Може вече на по-ниска скорост на миксера ви.
5. Сухите съставки трябва да разбъркате с бъркалка добре. Прибавяте към мокрите съставки. Бъркате с миксер, на не много силна скорост отново. Трябва всички съставки да се смесят много добре и да няма бучки в сместа.
6. Ще Ви трябват тавички с падащо дъно - поне 2. Те са най - подходящи за печене на блатове за торти. Защото така лесно може да извадите блатовете да изстиват. И също така е лесно после там да подредите всички пластове на тортата, за да се съхранява в хладилник без опастност да се разпадне.
7. В двете тавички сложете хартия за печене и намажете хубаво навсякъде с масло. Това ще осигури допълнителна защита, защото блатовете не трябва да залепват. Така освобождаването им от тавичките ще бъде по-трудно и има опастност да се разпаднат. Ние не желаем това, разбира се.
8. Разделете сместа в двете тавички и я разпределете добре и колкото може по-равномерно с помощта на шпатула.
Всеки блат се пече за около 15 мин. в предварително загрята фурна на 180 градуса.
ВНИМАВАЙТЕ! Ако блатовете Ви са по-тънки ще станат готови и по-рано от 15-та минута, за това ги наблюдавайте. ВИНАГИ проверявайте с клечка дали са готови!
9. След като са изпечени - махнете ринга на тавичката, поставете блатовете на отделни чинии, за да изстиват. През това време си пригответе крема.
10. В по-дълбока купа - изсипете крема сиренето, течната сметана за разбиване и бъркайте с миксер. След 5 мин. добавете и заквасената сметана, есенцията ванилия и подсладител. Грамажа изберете Вие. Опитвайте на вкус как Ви е. Аз използвам към 40 гр. стевия. Бъркайте докато се получи пухкав и нежен сметанов крем.
11. За малиновият крем : в малка тенджера изсипете хладка вода. Котлона ви трябва да е на средна степен. Малините измивате и слагате в тенджерата. Накрая добавяте и подсладителят - еритритол! Стевията няма да е подходяща тук! Изчаквате еритритола да се разтвори - бъркате периодично. Когато заври водата бъркайте по-често, защото има опастност малините да залепнат за дъното. Намалете леко котлона и оставете да повари поне 5-8 мин. Трябва да се изпари по-голяма част от водата.
12. Когато започва сместа да се сгъстява изключете котлона - добавете агар агар - той е ключова съставка. Има свойството да желира. И е подходящ за кето режим. Бъркате много добре, за да се разтвори добре агар агар-а. Ще разберете, че малиновият крем е готов, когато минете с шпатулата през дъното и е достатъчно гъсто, че се отделя от стените на тенджерата без проблем. Изсипвате в купа и оставяте да изстине. Най-бързо става в хладилник за около 10-15 мин.
13. Подреждане на тората: трябва Ви стабилна основа. Най-добре е да ползвате дъното на ринг тавичката, в която печем блатовете. Имам поне 4 такива тавички в различни размери. В случая съм ползвала тази, която е с размер 26 см. Първо поставяте блат. Сиропирате го с няколко лъжици бадемово мляко, за да не остава блата сух. След което слагате малко повече от половината крем. Малиновият крем вече трябва да Ви е изстинал. Разбърквате го леко и след това намазвате отгоре хубав слой от него върху сметановият крем. Следва поставянето на вторият блат. Отново сиропирате с бадемовото мляко. Намазвате с останалият сметанов крем. И завършвате с малиновият крем. С шпатула най-лесно ще намажете добре от крема навсякъде.
Завивате в фолио и оставяте за 24 часа в хладилника.
14. На следващият ден следва декорация. Тук вече е по ваше желание и въобръжение.
Аз направих сметанов крем отново със заквасена сметана и течна сметана. Намазах тортата отгоре и малко отстрани. Поръстих с филирани бадеми и украсих с красиви ядливи рози!
Да Ви е сладко !
Коментари
Публикуване на коментар