Кето малинова торта с украса от ядливи рози

 Кето малинова торта с украса от ядливи рози 





Здравейте!

Тези от вас, които ме следват отдавна знаят, че сравнително често правя кето торти и други кето сладкиши. 
С времето и с опитите все повече се специализирам в тази област. 
Все повече нови неща искам да опитвам.
Целта ми е покажа, че вкусни и красиви десерти могат да са и в кето вариант! 
Дори често те са по-добри от "оригинала"!
Днешната рецепта за торта не е никак сложна.
Спокойно може да си я направите и у дома.
Ще се опитам да съм възможно най-подробна в обясненията си, за да съм Ви от полза!
Винаги може да ми задавате въпроси в коментарите, ако нещо не Ви е ясно.

Наскоро получих прекрасни ядливи рози и лавандула от https://www.instagram.com/therosesvalley/ !
Собствениците са прекрасни хора и изключително много им благодаря, за доверието в мен и за тези прекрасни ядливи рози! 
Те са подходящи както за украси, но и за чайове.
Аз ще пробвам всяко тяхно приложение. 
За първи път се сдобивам с такива цветя и ще ми е интересно да опитам повече неща  с тях. 
Ще Ви споделям повече информация, ако ви е интересно. 
Ще споделям тук, както  и в инстраграм страницата ми:


Както и тази във фейсбук:



Ще се радвам, ако ме последвате и там. 
Често качвам сторита с актуални новини и интересни продукти и не само. 
Да пристъпим и към рецептата. 
Тортата, която ще Ви представя се състой от  какаово-бадемови блатове, сметанов крем, малинов крем и завършва с декорация от ядливи рози и филирани бадеми.

 Кето малинова торта с украса от ядливи рози



Нужни продукти:


За блатовете:

- 80 гр. бадемово брашно

- 20 гр. кокосово брашно

- 50 гр. какао на прах 

- 5 яйца

- 70 гр. еритритол на прах

- 100 гр. меко краве масло 

- 60 мл.  бадемово мляко

- 2 с.л. бакпулвер

- 2 с.л. ванилов екстракт

- щипка сол

ВАЖНО!!! Всичките Ви продукти трябва да са на стайна температура!



За крема:

- 500 гр. крема сирене

- 150 мл. течна сметана за разбиване

- 150 гр. заквасена сметана

- есенция ванилия

- 40 гр. кето подсладител по избор - сложете колкото грама подсладител прецените, че Ви допада. Аз ползвам по-малко количество подсладител, защото не искам да е мега сладко.  

За малиновият крем:

- 150 гр. пресни малини 

- 100 мл. вода

- 50 - 60 гр. еритритол или друг кето подсладител. 

- 2 ч.л. агар агар


За декорация:

- 100 гр. течна сметана за разбиване

- 50 гр. заквасена сметана

- ядливи рози 

- 60 гр. филирани бадеми 



Начин на приготвяне:



1. Започваме  с приготвянето на блатовете. Всички сухи съставки смесете в една купа - бадемово брашно, кокосово брашно, какао на прах, бакпулвер,  щипка сол,
2. В друга по-дълбока купа - смесете маслото с еритритол(ако решите може да ползвате и стевия на прах). Бъркате с миксер на висока скорост за около 10 -15 мин. докато се образува пухав крем. 
3. След това започвате да добавяте яйцата - едно по едно. Когато добавите първото яйце. Бъркате с миксер, докато се усвой напълно към сместа. Тази процедура повтаряте  с останалите яйца. 
4. Добавяте бадемово мляко и есенцията ванилия. Бъркате отново. Може вече на по-ниска скорост на миксера ви. 
5. Сухите съставки трябва да разбъркате с бъркалка добре. Прибавяте към мокрите съставки. Бъркате с миксер, на не много силна скорост отново. Трябва всички съставки да се смесят много добре и да няма бучки в сместа. 
6. Ще Ви трябват тавички с падащо дъно - поне 2. Те са най - подходящи за печене на блатове за торти. Защото така лесно може да извадите блатовете да изстиват. И също така е лесно после там да подредите всички пластове на тортата, за да се съхранява в хладилник без опастност да се разпадне. 
7. В двете тавички сложете хартия за печене и намажете хубаво навсякъде с масло. Това ще осигури допълнителна защита, защото блатовете не трябва да залепват. Така освобождаването им от тавичките ще бъде по-трудно и има опастност да се разпаднат. Ние не желаем това, разбира се. 
8. Разделете сместа в двете тавички и я разпределете добре и колкото може по-равномерно с помощта на шпатула. 
Всеки блат се пече за около 15 мин. в предварително загрята фурна на 180 градуса.
ВНИМАВАЙТЕ! Ако блатовете Ви са по-тънки ще станат готови и по-рано от 15-та минута, за това ги наблюдавайте. ВИНАГИ проверявайте с клечка дали са готови!
9. След като са изпечени - махнете ринга на тавичката, поставете блатовете на отделни чинии, за да изстиват. През това време си пригответе крема.
10. В по-дълбока купа - изсипете крема сиренето,  течната сметана за разбиване и бъркайте с миксер. След 5 мин. добавете и заквасената сметана, есенцията ванилия и подсладител. Грамажа изберете Вие. Опитвайте на вкус как Ви е. Аз използвам към 40 гр. стевия. Бъркайте докато се получи пухкав и нежен сметанов крем.
11. За малиновият крем : в малка тенджера изсипете хладка вода. Котлона ви трябва да е на средна степен. Малините измивате и слагате в тенджерата. Накрая добавяте и подсладителят - еритритол! Стевията няма да е подходяща тук! Изчаквате еритритола да се разтвори - бъркате периодично. Когато заври водата бъркайте по-често, защото има опастност малините да залепнат за дъното. Намалете леко котлона и оставете да повари поне 5-8 мин. Трябва да се изпари по-голяма част от водата. 
12. Когато започва сместа да се сгъстява изключете котлона - добавете агар агар - той е ключова съставка. Има свойството да желира. И е подходящ за кето режим. Бъркате много добре, за да се разтвори добре агар агар-а.  Ще разберете, че малиновият крем е готов, когато минете с шпатулата през дъното и е достатъчно гъсто, че се отделя от стените на тенджерата без проблем. Изсипвате в купа и оставяте да изстине. Най-бързо става в хладилник за около 10-15 мин.
13. Подреждане на тората: трябва Ви стабилна основа. Най-добре е да ползвате дъното на ринг тавичката, в която печем блатовете. Имам поне 4 такива тавички в различни размери. В случая съм ползвала тази, която е с размер 26 см. Първо поставяте блат. Сиропирате го с  няколко лъжици бадемово мляко, за да не остава блата сух. След което слагате малко повече от половината крем. Малиновият крем вече трябва да Ви е изстинал. Разбърквате го леко и след това намазвате отгоре хубав слой от него върху сметановият крем. Следва поставянето на вторият блат. Отново сиропирате с бадемовото мляко. Намазвате с останалият сметанов крем. И завършвате с малиновият крем. С шпатула най-лесно ще намажете добре от крема навсякъде. 
Завивате в фолио и оставяте за 24 часа в хладилника.
14. На следващият ден следва декорация. Тук вече е по ваше желание и въобръжение. 
Аз  направих сметанов крем отново със заквасена сметана и течна сметана. Намазах тортата отгоре и малко отстрани. Поръстих с филирани бадеми и украсих с красиви ядливи рози! 





Да Ви е сладко ! 






Коментари

Популярни публикации от този блог

Кето кекс с боровинки/ keto cake with blueberries

Кето крекери със семена

Кето лавандулова торта с боровинки