Печено пиле със сметана и горчица трюфел на фурна

 

Хората, които обичат месо, като мен със сигурност ще харесате тази рецепта!

Извинявам се на тези, които са вегани или вегетарианци! 😅

В тази рецепта ще откриете и продукти от https://naturaltechnologies.bg/

От известно време, за доста рецепти особено такива с месо, използвам техни горчици и оцети. Вкуса става много наситен, месото става на вкус като леко опушено. Някак засилва вкусът на ястието и овкусява много добре.

Препоръчвам ви да погледнете и другите ми рецепти с техни продукти. 

Не бихте сгрешили, ако ги опитате! Произведени са в България – изцяло натурални съставки и подходящи за кето режима! 

За оцетите мога да говоря много. Но ще Ви кажа, че съм просто изумена от това, колко много видове оцети имат. Никога не бях пробвала оцет по-различен от обичайните – ябълков и винен, но в https://naturaltechnologies.bg/ има много голям избор. Всеки оцет е подходящ за определен тип ястия.

Например аз съм използвала и за кето десерти – малиновият им оцет. Ако Ви е интересно да разгледате рецептите ще ги намерите в блога ми! Приятно четене. Ако имате въпроси  - винаги съм насреща за Вас!

Днес ще Ви покажа новата ми рецепта - цяло печено Пиле със Сметана и Горчица трюфел от https://naturaltechnologies.bg/ на Фурна.

Рецептата никак не е трудна и не изисква почти никаква усилия!


Печено Пиле със сметана и горчица трюфел на фурна



Нужни продукти:

-       1 цяло пиле

-       2 – 3 глави лук

-        3 скилидки чесън

-         1 лимон

-         2 връзки пресен лук

-         1 връзка магданоз

-         Подправки – розмарин,риган, шарена сол, червен пипер, малко черен пипер, сол

-        40 - 50 гр. масло

-         50 г. майонеза

-         3-4 с.л. горчица трюфел от https://naturaltechnologies.bg/

-         100 мл. сметана за готвене

-           60 гр. кашкавал

-         30 гр. пармезан

-          За гарнитура може да сложите броколи

-          Зехтин

-          Въже за връзване на пилето



 Начин на приготвяне:

1.     Извадете пилето от хладилника поне 30 минути, преди да го сготвите, за да бъде на стайна температура. Измийте го добре и подсушете с кърпа или кухненска хартия. Пилето трябва да е почистено от вътре. Да няма вътрешности никакви, защото в него ще сложим зеленчуци!

2.      Измийте и нарежете зеленчуците на едро – лука и броколите. Чесън нарежете на ситно.

3.        Нарежете пресните подправки – пресният лук и магданоз на по-ситно – добавете останалите сухи подправки : розмарин,риган, шарена сол, червен пипер, малко черен пипер, сол. Изсипете и 2-3 с.л. зехтин. Добавете и горчицата от Трюфел. Разбъркайте всичко добре.

4.        Направете по два разреза, но не много дълбоки на пилешките бутчета. Това трябва да го направим, за да се овкуси месото по-добре. В края на пилето повдигнете леко кожата. Би трябвало тя лесно да се отлепва от месото! Не я късайте, не я режете! Внимателно я повдигнете с пръсти и си помогнете с шпатула. Така ще освободете кожата от месото до където стигнете с шпатулата, за да може да сложите вътре подправките. Това направете и  от двете страни на пилето.

5.       Хванете  края на кожата  и повдигнете леко. Вътре внимателно напъхайте и разпределете добре подправките по цялата вътрешност. Обърнете пилето и повторете тези стъпки.

6.       Краве маслото разделете на две равни парчета и поставете при подправките. Пак повдигате кожата и сложете парченцата маслото. Този начин на овкусяване ще направи пилето много крехко, много приятно овкусено.  

7.       В самото пиле – сложете лук и топъл лимон – загрейте лимона в купа с гореща вода за кратко. Нарежете го на 4 парчета и поставете вътре в пилето. Сложете още от подправките, ако са ви останали. Завържете пилето, като минавате първо през крилцата, завъртате конеца, обхващате бутчетата 1 или 2 пъти и накрая завързвате. Може да се наложи да завържете конеца на няколко места. Не се колебайте за това, защото пилето трябва да е завързано добре!

8.        Отгоре поръсете пилето с шарена сол и още от купата с всички смесени подправки по-горе, ако са ви останали.  В подходяща тава – сложете хартия за печене. Поставете пилето в тавата. Около него наредете гарнитура по избор – аз сложих броколи и лук нарязан на едро. Отгоре овкусете с червен  пипер, шарена сол и поръсете със зехтин.

9.        Печем пилето за около 1ч. и 25 мин. в предварително загрята фурна на 200 градуса. Ако забележите, че отгоре  пилето почва да изгаря – покрийте  с алуминиево фолио! Аз покрих моето към 40-та минута.

  0. След като измине 1 ч. – извадето пилето. В купа смесете – течната сметана за готвене, майонезата, 1 с.л. горчица трюфел. Изсипете сместа върху пилето и добре я разпределете навсякъде. Поръсете с настъган кашкавал и пармезан. Върнете във фурната за още 25-30 мин., но на 180 градуса!

Пилето приготвено по този начин става много вкусно, никак не е сухо. Напротив става много сочно, изпълнено с аромати от различните подправки. Съчетанието с маслото, лимона , горчицата и всички останали съставки, които  му придават един неповторим вкус. Гарантирам, че не сте опитвали толко вкусно, сочно и хрупкаво пиле!

На разположениe съм за вашите въпроси! Ще се радвам да прочета и вашите мнения!



Бон Апети!



Коментари

Популярни публикации от този блог

Кето кекс с боровинки/ keto cake with blueberries

Кето крекери със семена

Кето лавандулова торта с боровинки