Кето коледно пънче

 Здравейте! Честит Ивановден! Честит празник на всички именици! 😇


Днешната рецепта я отлагах достатъчно. За жалост покрай празниците реших да се отдам на заслужена почивка, която продължи по-дълго от очакваното.  И не си съставих графика добре този път. 


Въпреки, че вече Коледа мина, все пак искам да ви представя това чудесно кето коледно пънче! 😇 Рецептата е много лесна и не са нужни прекалено много съставки! 






Кето коледно пънче



Нужни продукти:


- 4 яйца на стайна температура от @eggsbagrianka 

- 1 с.л. Есенция ванилия

- 3- 4 с.л. ксилитол (може да ползвате и еритритол)

- 3 - 4 с.л. - орехово масло (може да замените с кокосово масло или краве масло) от @gourmoli 

- 3 - 4 с.л. - кокосово мляко (може и бадемово)

- 50 гр. бадемово брашно

- 30 гр. какао на прах

- 2 г. бакпулвер

- щипка сол 

- сметана за разбиване към 300  мл.

- 4 - 5 с.л. еритритол на прах от @biosviat 

- филирани бадеми за украса

Начин на приготвяне:

1. Първата стъпка за приготвяне на рулото е да разделим жълтъците от белтъците. Не забравяйте, че всичките ви съставки трябва да са на стайна температура. За яйцата това е изключително важно! 

2. В купата с жълтъците  добавяме: подлсадителя, ванилията, кокосовото масло или др. мазнина по избор. Аз използвах орехово масло. Прибавяте и кокосово мляко, или бадемово. Което изберете. Разбърквате всичко добре. 

3. След което изипвате: бадемовото брашно, бакпулвера, какото на прах  и щипка сол. Разбърквате отново всички съставки добре. 

4. В другата купа, където са ви белтъците: разбивате ги на сняг за около 5-6 мин. на най-силната скорост на миксера ви. Когато започват да стават на пухкав сняг, добавете няколко лъжици еритритол на прах. 

5. Тази стъпка е най-ключовата. Следва смесването на белтъците към жълтъчената смес. С шпатула взимайте внимателно от белтъците и добавяте към другата смес. Разбъквате с много бавни и плавни движения, за да не загубите обема на белтъците. Така повторете тази стъпка докато добавите изцяло белтъците. 

6. Трябва ви плоска тава,покрита с хартия за печене. Намазнете добре хартията с някаква мазнина. Така ще ви е по-лесно да отлепите след това блата на рулото. Фурната ви трябва да е включена на 168 градуса. Разпределяте сместа във формата на правоъгълник, като се стараете да е възможно най-равно. 

7. Блата се пече за 20 мин. Когато е готов проверете с клечка. Бъдете внимателни, защото е много нежен и крехък. Оставете една влажна кърпа на плота и поставете блата отгоре, както си е с хартията за печене. Така ще може да го отлепите доста лесно и почти без поражения. 

8. За крема - разбийте течната сметана с малко еритритол на прах. Добавете малко есенция ванилия. Когато блата вече е изстинал - намажете го добре със сметаната. Не използвайте цялата. Останалата я отделете. Сипете 4-5 с.л. какао и разбъркайте. Тя ще бъде за намазване на руолото отгоре. 

9. Внимателно завийте рулото. Не бързайте! Покрийте го с наелоново фолио и поставете в хладилник за 1 час. След което отрежете двата края, за да махнете неравностите. Рулото ще е доста дълго, ако сте спазили всички стъпки правилно. Така ще трябва да бъде, за да може да отрежете една малка част от него, за да направим съответно рулото във формата на коледно пънче. 

10. Тази стъпка не е никак трудна. Следва намазване с останалата сметана на цялото руло. След това с вилица аз направих следи по повърхността на пънчето, за да изглежда като кора на дърво. Украсих с филирани бадеми, които са ми така любими! Вие може да си го декорирате както ви допада! 


Да ви е сладко ! 


Коментари

Популярни публикации от този блог

Кето кекс с боровинки/ keto cake with blueberries

Кето крекери със семена

Кето лавандулова торта с боровинки