Нисковъглехидратна торта с ябълково брашно и сметанов крем
Здравейте!
Ето я и първата публикация в блога ми, която ще е рецепта на торта!
Нисковъглехидратна рецепта за мен е синоним за кето, но не всеки го приема така.
Все още се уча да използвам блога и всичките му функции, но вярвам, че с времето ще се науча.
Благодаря на всички, които са ме последвали и на тези от вас, които харесват рецептите ми и като цяло съдържанието, което споделям!
Правя го за вас! Вие ме стимулирате да продължавам напред!
Тук в блога ще мога да публикувам по-дълго и по-подробно всяка рецепта. До сега публикувах рецепти само в инстаграм и фейсбук, но там има много ограничения, които тук липсват за щастие.
Ще описвам всичко с детайли тук в блога, но все пак ако имате въпроси към мен - винаги може да ме питате в коментарите в края на публикацията. Винаги ще ви отговоря!
Рецептата за тази торта не беше планувана, защото всъщност исках да направя кето кекс с ябълково брашно, но нещо не ми се получи кaкто исках. Бях получила ПР пратка от keskin.bg. В нея имаше и ябълково брашно и веднага се замислих каква рецепта мога да си измисля с него.
Кекса, който направих заприлича повече на блат за торта. 😅На вкус не беше много сладък, защото не добавих достатъчно подсладител. Все пак ми хрумна, че провала може да бъде превърнат в успех и така ми дойде идеята за тази торта.
Нисковъглехидратна торта с ябълково брашно и сметанов крем
Ето ги и нужните продукти:
За блата:
- ябълково брашно - 100 гр.
- кокосово брашно - 40 гр.
- кисело мляко - 400 гр. (тук може да изпозлвате 200 гр. кисело мляко и 200 гр. извара)
- 1 яйце(може да ползвате и 2 яйца)
- 20 гр. натрошени бадеми
- 50 гр. черен шоколад нарязан
- 40 гр. разтопено краве масло(може и кокосово масло)
- 1 ч.л. сода
- 50 - 60 гр. стевия на прах (може да ползвате ертиртиол на прах) Тук може да сложите всякакъв тип подсладител. Ако не сте на кето може и кафява захар.
- есенция ванилия
- щипка бакпулвер
За крема:
- 400 мл. течна сметана за разбиване
- 150 гр. заквасена сметана
- 30-40 гр. стевия или еритритол на прах - каквото изберете, но по-добре да е на прах не на кристали.
- есенция ванилия
За декорация:
- аз използвах към 50-60 гр. червено грозде
- бадеми нарязани на ситно
- малко какао на прах
- спирулина на прах за зелен цвят
Начин на приготвяне:
1. За блата: смесете всички сухи съставки в една купа(без содата). Брашната пресявате със сито.
2. Содата добавяте към киселото мляко и оставяте да се надигне.
3. Яйцето разбивате заедно с маслото с помоща на миксер. Добавяте киселото мляко(ако ползвате и извара добавяте и нея). Слагате подсладителя и разбърквате всичко добре.
4. Следва да прибавите сухите съставки. Първо слагате брашната и бакпулвера. Разбърквате по-нежно с шпатула най-добре.
5. Добавяте есенция ванилия. Последно слагате натрошените бадеми и шоколад. Разбърквате отново добре, за да се смесят всички съставки.
6. Избирате си тавичка и я покривате с хартия за печене и намазвате с малко мазнина. Изсипвате сместа и я разпределяте равномернно. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 40 - 45 мин.
7. За крема: - течната сметата изливате в по-дълбока купа. Разбивате с миксер на най-силна скорост за около 4-5 мин. След което добавяте заквасената сметана, подсладител по избор и ванилията. Разбивате докато се получи пухкав и нежен крем.
8. Винаги проверявайте блата си с клечка. Когато е готов го оставете да изстине напълно. След това го поставете в подходящ съд. Аз използвам тавичка с падащо дъно, за по-лесно. Изсипете сметановият крем отгоре и разпределете добре. Покрийте със защитно фолио и оставете в хладилник за 24 часа поне. За да стегне хубаво тортата.
9. На следващият ден декорирайте по ваше желание и визия. Аз за цвят използвах спирулина на прах и какао на прах. След това сложих малко натрошени бадеми и червено грозде.
Тортата е много лека и нежна! Аз обичам точно такива. Да не са прекалено сладки, да има ядки, да има свежи плодове! Прекрасна лятна, сезонна торта! :)
Коментари
Публикуване на коментар