Кето тиквен пай

  Здравейте! / Hello! 

Днес искам да Ви представя една рецепта, която ухае на есен и напомня на уют! 

И рецептата е именно за кето тиквен пай. Ароматен, изкушаващ и невероятно вкусен!И най-хубавото е, че този пай е в кето вариант!

Аз съм от хората, които обичат тиква. Още от малка обичах, когато баба правеше печена тиква с канела, а понякога варена като крем с мляко. Всякак беше вкусна. Аромата на тиквата винаги ме е привлича. 

Ползите на тиквата са не малко. Ще ви споделя някои от тях:

1. Ниско съдържание на калории и високо съдържание на хранителни вещества

Тиквите съдържат 90% вода и са нискокалорична храна с високо съдържание на полезни вещества. Съдържат повече фибри от кейла, повече калий от бананите и са пълни с магнезий и желязо. Също така са чудесен източник на Витамин А, Витамин С и Рибофлавин.


2. Чудесен източник на протеин


Една порция тиква осигурява 4% от препоръчителния дневен прием на протеини, което е чудесна новина за хората, които не включват месо в менюто си и искат да увеличат източниците си на протеин.


3.Укрепва имунната система


Големите количества витамин А и витамин С откриви в тиквата, помагат да защитите тялото си и да се възстановите по-бързо от инфекции, вируси и заболявания. Тиквеното масло също може да помогне в борбата с бактериални и гъбични инфекции.


4.Полезна за очите


Витамин А е от съществено значение за доброто здраве на очите, като помага на ретината да абсорбира и обработва светлината. А тиквата съдържа 245% от дневната ви нужда само в една порция!


5.Полезна е за сърцето


Високото количество калий, което се намира в тиквата е чудесно за сърцето, регулира кръвното налягане и поддържа сърдечно-съдовото здраве. Проучванията показват, че консумацията на нужното количество калий е толкова важна за хипертонията и високото кръвно налягане, колкото и минимизирането на приема на натрий.


Важно! За да извлечете най-много ползи от тиквата, не забравяйте да изберете истинска, цяла тиква, а не консервирана смес от тиквен пай, тъй като тя обикновено съдържа добавени захари и сиропи.


Ако си спомнятe Ви показах  на Сторита в Инстаграм, последният ми пазар от https://www.supermag.bg/  При тях винаги си откривам всичко нужно за приготвянето на рецептите ми. Спестява ми време да обикалям по магазините. Вместо това си върша други задачи докато чакам доставката до вкъщи. Благодаря на https://www.supermag.bg/ че отново имаха налични всичките ми нужни продукти за тази рецепта. 

Нетърпелива съм да Ви покажа, какво друго ще приготвя с останалите покупки от последният ми пазар при тях!


Кето тиквен пай 



Нужни продукти:


За блата:

- 95 гр. бадемово брашно

- 40 гр. кокосово брашно

- 1/2 с.л. ксантанова гума - ако имате мерителни лъжички, ще ви е най-лесно. Аз си закупих такива от магазин от типа - всичко по 1 левче

- 1/4 с.л. сол

- 100 гр. краве масло - краве масло

 - 55 гр. крема сирене - крема сирене

- 1 яйце - яйце

- 3-4 с.л. еритритол на прах - еритритол

- 2 с.л. ябълков био оцет - аз използвам този на био ябълков оцет


За пълнежа:

- 450 - 500 гр. тиква от  - тиква

- 3 яйца

- 60 - 70 гр. ериритол на прах от БиоСвят - еритритол на прах

- подправки - канела на прах,индийско орехче, джинджифил

- 150 мл. течна сметана  от - течна сметана

- 2 с.л. ванилов екстракт - ванилия

- щипка сол 

 

Начин на приготвяне:

1. За кората - Може да приготвяте продуктите в блендер или да работите с ръце с помоща на шпатула. Аз работих с ръце. В купа добавяме всички сухи съставки: бадемовото брашно, кокосовото брашно, ксантанова гума и солта. Разбъркайте с бъркалка, за да се смесят добре. 

2. След което добавяте разтопеното масло, крема сиренето, което да е на  стайна температура.  Прибавяте и яйцето, леко разбито заедно с ябълковият оцет. Не се бавете с разбъркването, защото съставките бързо се смесват една с друга и трябва да се постараете да не останат бучки в нея. Прибавете и еритритола и разбъркайте отново добре. Добавете и малко ванилова есенция. 

3.  Оформете тестото на топка, завийте във фолио и оставете в хладилник за 1 час поне. След това разстиляме тестото, между две хартии за печене. Като се опитайте да го оформите в кръг и кората да не е прекалено тънка! Трябва да притиснете и към стените на тавичката, за да станат заоблени, защото така оформено ще изсипем сместа за пая и тя няма да се разлее извън кората!!

4.След като го оформите,  го поставете в тавичката, заедно с едното парче от хартията за печене, в която ще печете пая и приберете във фризера за около 15 мин. През това време ще приготвим пълнежа за пая. 

5. Тиквата може да бъде като количество между 400 - 500 гр. Аз използвах към 500 гр. защото исках да има по-наситен вкус на тиква, понеже я обожаваме у дома! Тиквата, предварително си сварете в тенджера с вода, но колкото да покрива тиквата.Сложете капак, защото така ще се свари по-бързо! Не слагайте прекалено много вода, защото и без това тиквата е по-водна!  Отнема около 30-40 мин. Проверете я с вилица дали се е сварила добре. Махнете я от котлона, изцедете я от излишната вода. Като оставете поне 15 мин.. да се изцежда. Моята престоя дори малко повече, защото я чаках и да изстине. Това е също важно, защото така по-добре ще се получи пълнежа за пая!

6. Докато тиквата изстива -  пригответе останалите съставки. В купа разбъркайте яйцата за около 4-5 мин. с миксер. Идеята е да си увеличът малко обема. Така крема ще стане по-пухкав. Когато тиквата е вече изцедена и изстинала я пюрирайте. Аз използвам пасатор, защото става много лесно и бързо. 

7. Добавете пюрето от тиква към яйцата. След което добавете сметаната и всички останали продукти. Подправките и ванилията, както и подсладителя. Тук силно препоръчвам най-добре да ползвате еритритол на прах! Дори може да си сложите по-малко като грамаж от посоченият от мен, защото повечето тикви имат определена доза сладост! 

8. С миксер разбъркайте добре всички съставки. Ще получите един пухкав, бледо - оранжев и много ароматен крем! Извадете блата от фризера. Включете фурната на 200 градуса! Изсипете сместа върху кората. Разпределете я равномернно. Пая се пече за около 50-60 мин. 

9. Моят пай беше готов на 50-та минута. Проверете с клечка при нужда, но щом видите да става кафеникаво-златисто познатият цвят, значи пая ви е готов! Оставете го напълно да изстине преди консумация! Аз декорирах с орехи и сметана! 


Да Ви е сладко! 


Коментари

Популярни публикации от този блог

Кето кекс с боровинки/ keto cake with blueberries

Кето крекери със семена

Кето лавандулова торта с боровинки