Кето бюрек със спанак

 Кето бюрек със спанак 

Здравейте! 

Добре дошли в моят кето блог!

Скоро тук ще има и промени - нови рецепти, не само кето, а веган и др. 

Искам да опитвам нови неща и се надявам, да Ви допаднат нещата, които ще правя и ще качвам. 

Днес ще Ви представя рецептата за кето бюрек, мой вариант. В бюрек може да се сложи различни пълнежи, но най-известно е със сирене и кашкавал. 
В моя вариант аз добавих и спанак и крема сирене. Във вариант с месо и зеленчуци също е добре познат. 

При мен се получи  божествено вкусен! Мек и нежен отвътре, хрупкав отвън! 

Ако трябва да съм честна, само формата не ми се получи така както исках, но все пак стана доста вкусно. 


Бързам да Ви споделя рецептата и се надявам да Ви харесва и да го опитате и у дома! :) 



 Кето бюрек със спанак 

Нужни продукти:

- към 170-200 гр. моцарела/кашкавал рендосан

- 30 гр. крема сирене

- 100 гр. бадемово брашно

- 1 яйце

- подправки - аз добавих - ронена чубрица, чесън на прах, шарена сол, малко черен пипер. 

За пълнежа:

- 300 гр. спанак

- 60 гр. крема сирене

- резанчета кашкавал или моцарела

- 30-40 гр. сирене

- 20 гр. масло 

- сусам за поръсване и масло за намазване отгоре 

Начин на приготвяне:

1. Настържете моцарелата/или кашкавал и я сложете в микровълнова за 1 минута. Извадете и добавете крема сиренето и  разбъркайте добре. Ако се наложи сложете за още 30 сек. в микровълновата. Трябва двете да се разтопят и смесят добре.  

2. Оставете да се охлади сместа за 2-3 минути преди да добавите яйцето. Може да позлвате и миксер, ако Ви е по-удобно и може би така ще  ги смесите по-бързо, преди да добавите и останалите съставки. Аз работя с шпатула. 

3. Добавяте брашното, бакпулвера, подправките и разбърквате отново.

4. Оформете тестото на топка и поставете  в хладилника за около 30 мин.. През това време, ще си приготвим пълнежа. Аз използвах замразен спанак. В по-голям тиган - сложете маслото, добавете спанака, крема сирене и сложете капак отгоре. Така замразеният спанак, ще се задуши и ще се размръзи по-бързо и лесно. Оставете го така под капака за около 5-6 мин. 

5. Овкусете със сол, шарена сол и малко черен пипер. Разбъркайте хубаво спанака с крема сиренето. Сместа ще започне леко да се сгъстява. Изключвате котлона, когато се случи това и пресипвате в купа, за да изстива спанака. 

6.      Когато  извадите тестото го поставете на плота и поръсете с малко бадемово брашно и размесете леко тестото. Не натискайте много силно! Между две парчета хартия за печене разстлейте с точилка тестото. Трябва да се получи тънка кора. В средата й ще добавим пълнежа. 

6. В средата разпределяте спанака. Отгоре поръсете със сирене и резанчета кашкавал за допълнителна хрупкавина. Завиваме добре първо от едната страна, след което покриваме и от другата страна, като гледате да няма дупки, за да не излезе сместа. С пръсти  оформих  и затворих добре доколкото можах. Исках да го завия като тип вита баница, но при мен не се получи. 

7. Отгоре намазах с масло и поръсих със сусам, това е по желание. Пече се на 200 градуса за около 25-30 минути. Наблюдавайте , защото има опастност да загори или да е готов и по-рано! Изключително вкусно и апетитно става! 

 С това тесто можете да направите и кето мини хлебчета! Рецепта за тях ще открите в профила ми тук. Можете да направите бюрека и с друг пълнеж, може да го приготвите с кайма и зеленчуци или с каквото ви допада. Няма да сгрешите – адски вкусно е!



Бон Апети! 


Коментари

Популярни публикации от този блог

Кето кекс с боровинки/ keto cake with blueberries

Кето крекери със семена

Кето лавандулова торта с боровинки