Веган чийзкейк с крем от кашу и боровинки
Здравейте!
За първи път правя веган чийзкейк. Исках да бъде леко по-разчупено и исках да експериментирам. У дома имам няколко натурални оцветителя и въпреки че, не ги ползвам често реших да сложа малко от синият цвят. За жалост стана по-скоро зелено-синьо. Все пак ще имам и други опити.
Основата е от : фурми, орехи и кокосови стърготини.
Крема е: кокосова сметана, кашу и подсладител.
За най-горен слой: крем от боровинки и какао на прах!
Комбинацията отново се получи неочаквано добре и смело мога да заявя, че тепърва започвам с веган кухнята! :)
Важно е да кажа, че тази рецепта е колаборация с Лони от https://www.instagram.com/passme_thepb/
Искахме да покажем интерени, вкусни и лесни за приготвяне веган десерти. Една от главните ни съставки е - кашу!
Непременно погледнете и нейното предложение в профила й! Тя е приготвила чудесни мини веган тартове! :) Eто и линк към профила й в инстаграм: https://www.instagram.com/passme_thepb/
Веган чийзкейк с крем от кашу и боровинки
Нужни продукти:
За блата:
- 125 гр. орехи
- 175 гр. фурми
- 50 гр. кокосови стърготини
- 1 с.л. екстракт ванилия
- щипка сол
- 40 гр. кокосово масло
За крема:
- 300 гр. микс от кашу и лешници
- 50 гр. разтопено кокосово масло
- есениця ванилия
- есенция кокос
- 70 - 80 гр. мед/ може да ползвате и друг вид подсладител по ваше желание
- 450 гр. кокосова сметана
- 70 гр. боровинки
За декорация:
- 70 гр. боровинки
Начин на приготвяне:
1. За блата - всички продукти смесете в блендер и блиндирайте докато стане на трохи. Аз разделих сместа на 2 части и блиндирах отделно, за да се получи по - добре. Много зависи колко ви е голям блендера и каква е мощността му. Аз не исках да пренатоварвам моя.
2. Добавяте разтопеното кокосово масло,есенциите, стърготините. Смесете всичко добре, ако пожелаете може отново в блендера или с шпатула. Изсипете сместа в тава, в която искате да е чийзкейка Ви и притиснете с пръсти или със зъоблен предмет, за да разпределите хубаво блата навсякъде. Аз си помагам с чаша. Оставете тавата във фризера!
3. За крема : кашуто и лешниците е хубаво да са постояли накиснати в топла вода поне за 3-4 часа. Трябва хубаво да омекнат, за да може при блиндирането да се превърнат в пухкав крем!
4. След което, в блендера отново добавете всички продукти за крема. Кокосовата сметана е в метално кенче обикновено. Отваряйте го винаги отдолу, за да изтече ненужната течност. Тя не ни трябва за рецептата!
5. Добавете в блендера - ядките, кокосовата сметана, подсладител по избор, есенциите. Боровинките оставете настрана. Тук аз използвах и оцветител за крема, но вие може да не добавяте. Блиндирайте докато стане пухкав крем. Опитайте как ви е на сладост. След което ако сте доволни от сладостта му - извадете блата от фризера и изсипете крема отгоре. Разпределете добре и добавете боровинките. Опитайте се да ги слагате на по-голямо разстояние, за да се разпръснат добре в крема и да поттънат леко в него. Приберете чийзкейка отнова във фризера!
6. За краен слой аз избрах да направя крем от боровинки тип сладко. В малка тенджера добавих 70 гр. боровинки, 50 гр. еритритол и 100 мл. вода. Изчаках да кипне и започнах да бъркам. Когато водата вече почти се бе изпарила, добавих 1 с.л. агар агар (желираща добавка). Изключвам котлона, разбърквам за кратко и прехвърлям в купа. Поставям в хладилника, за да изстине леко боровинковото сладко преди да го добавя към чийзкейка.
7. След което изваждам чийзкейка, заливам с боровинковото сладко и отново прибирам във фризера. Накрая реших да добавя и разтопен на водна баня кокосов шоколад и отново залях целият чийзкейк. Поставих отново във фризера за 2 -3 часа. След което декорирах с какао на прах и коксови стърготини!
И беше време за тест! На вкус Стана божествено!
Естествено е важно да кажа, че вие може да декорирате своя веган чийзкейк както пожелаете!
Да Ви е сладко!
Коментари
Публикуване на коментар