Веган торта с матча и малини

 Здравейте! 

Септември месец е винаги много натоварен за мен.

Най-вече доста роднини и приятели имат рождени дни и тази година на мен се пада честта да направя не 1 или 2, а цели 3 торти за рождени дни на близки за мен хора. 

Днешната рецепта за тората е веган торта с матча, малини и кокосов крем. Това е първата веган торта, която правя в живота си. През цялото време се притеснявах как ще се получи и за щастие беше доста успешна. 

Тортата беше за рожденият ден на брат ми, който беше на 17-ти септември. 

Блатовете исках да са в зелен цвят, защото това е неговия любим цвят и за щастие матчата е чудесен натурален оцветител, а и не само. Тепърва ще се запознавам и с нея и ще я ползвам и за други рецепти. 

Единственото, което отчитам като минус е, че кокосовият ми крем беше леко по-воднист и лек. За това, когато украсих с боровинки по края на тортата, някои от тях започваха да потъват в крема. Просто гравитацита надделя! 👀😆

Надявам се тази рецепта да Ви е интересна и да споделите дали бихте я опитали. Също така пробвали ли сте някоя рецепта с матча? 





Веган торта с матча, кокосов крем и  малини

 


Нужни продукти:


За блатовете:


- 60 гр. кокосово масло - разтопено 

- 250 мл. бадемово неподсладено мляко 

- 2 с.л. лимонов сок

-8 - 9 с.л. мед (пак ще кажа, че тази торта е веган, но не толкова кето) Ако желаете да е и кето - ползвайте друг подсладител. Препоръчвам - еритритол на прах или стевия! 

- 1 с.л. ванилов екстракт

- 150 гр. бадемово брашно

- 150 гр. - ултра безглутеиново брашно - ако искате да е изцяло кето тортата, може да ползвате - 250 гр. бадемово брашно и 60 гр. кокосово брашно!

- 2 с.л. бакпулвер

- 1 с.л. сода 

- 2 с.л. матча от https://www.biosviat.com/index.php?_route_=bio-macha-zelen-chai-na-prah-60-grama

За крема:

- 450 гр. кокосова сметана

- 40 гр. еритритол на прах 

- едно бурканче D’free Дуо -  ферментирал ядков деликатес с кашу - https://dfreefood.com/bg/product/dfree-duo/

- към 100 гр. кокосови стърготини 

- 2 с.л. есенция кокос

За малиновият крем:

- 400 гр. малини 

- 50 гр. еритритол 

- есениция ванилия

- 2 ч.л. агар агар - натурална  желираща добавка 


Декорация:

- 60 гр. шам фастък 

- 100 гр. боровинки 


Важно! Рецептата е за 10 макс 12 парчета!


Начин на приготвяне:

1. Разтопете кокосово масло. Може на водна баня или в микровълнова. Изсипете в по-дълбока купа. Към него прибавете - меда(или друг подсладител по ваш избор!), бадемовото мляко, лимоновият сок и ванилията. Разбъркайте за кратко.

2. Добавете бадемовото брашно  и отново бъркайте. В отделна купа си смесете безглутеиновото брашно, матчата, бакпулвера, содата и използвайте сито, когато добавяте към останалите продукти. Така ще се уверите да няма бучки.

3. Разбъркайте добре с мискер или шпатула. Както ви е по-лесно. Пригответе си две тавички с падащо дъно с еднакъв диаметър. Моите са 23 см. Поставете хартия за печене и намазнете леко с кокосово масло. 

4. Включете фурната на 180 градуса. Разделете сместа в двете тавички и разпределете равномерно с помощта на шпатула или леко чукнете всяка тавичка в плота Ви, за да се разпредели по-добре сместа. 

5. Всеки блат се пече между 15-20 мин. Винаги проверявайте с клечка дали блата Ви е готов! Когато е готов - извадете и внимателно поставете върху чиния. За всеки блат по отделна чиния, за да могат да изстиват по-бързо! Не слагайте един върху друг блатовете, когато са горещи! 

6. През това време да приготвим кремовете. Малините измивате, изсипвате в малка тенджера, добавете 100  мл. вода, добавете еритритола. Водата трябва да заври и оставете поне за 5-10 минути. Не забравяйте да разбърквате от време на време. Когато видите, че водата почти се е изпарила - добавете агар агар-а, ванилията и разбъркайте много хубаво, за да се разтвори добре. Изключете котлона щом видите, че започва да се сгъстява.Ще стане бързо за около 1-2 мин. Изсипете крема в купа и оставете в хладилник да изстива. 

7. За кокосовият крем - кокосовата сметана е доста спечифична за употреба. Тя често е в метални кенчета, които трябва да отворим сами у дома. Аз използвам нож, тъй като нямам друго приспособление за момента. Винаги отварям от долната страна на кенчето. Течноста, която излиза там - не ни трябва. Оставете я да изтече и запазете само кокосовата сметана. Изсипете я в купа, добавете и ферматиралото мляко от кашу от https://dfreefood.com/bg/product/dfree-duo/ , подсладител по избор и бъркайте с миксер около 10 мин.. Накрая прибавете  и кокосовите стърготини и есенцията от кокос. Такава есенция се продава в Метро!

8. Сглобяване на тортата - щом блатовете изстинат и малиновият крем изстине е време да сглобим веган торатата. Аз сглобява торта в една от тавичките с падащо дъно,  които използвам за печене на блатовете. Така тортата се подрежда най-лесно. 

9. Първо си поставете на дъното първият блат. Сиропирайте го с 2 - 3 с.л. бадемово мляко. Отгоре изсипете половината от кокосовият крем. Следва слой от малиновият крем - тип желе. Когато го извадите от хладилника - разбъркайте леко и изсипете половината от крема  и равномерно го разпределете. 

10. Следва вторият блат, отново сиропирате с бадемово мляко - изсипвате останалата част от кокосовият крем и завършвате с малиновият крем. Покривате с прозрачно фолио и оставяте тортата в хладилника за 24 часа. 

11. На следващият ден - изваждате внимателно тортата от ринга, декорирате по желание. Аз използвах шам фастък, който нарязах на ситно с нож. И декорирах с пресни боровинки!


Да Ви е сладко! 


Коментари

Популярни публикации от този блог

Кето кекс с боровинки/ keto cake with blueberries

Кето крекери със семена

Кето лавандулова торта с боровинки