Кето галет с горски плодове

Здравейте!

Днешната рецепта ще бъде за кето галет с горски плодове.


Честно казано за първи път правя този тип сладко печиво и то в кето вариант. 
Обаче, защо да не се предизвикваме с нови рецепти?

Влагам много старание, когато готвя. Ако нещо се обърка ми е гадно. Сигурно много от вас са го изпитвали това чувство на разочарование. Аз не се отказвам, ако имам провал.
Опитвам отново и отново! 

За щастие този галет се получи от първият опит  и останах много доволна от резултата. Ще Ви напиша подробно рецептата, както винаги. Старая се да съм по-подробна в обясненията си, защото вярвам, че така ще Ви е по-лесно на Вас! 

Единственото, което счетох за минус беше, че съм сложила по-малко подсладител, отколкото трябваше. Всеки от вас може би знае, че горските плодове са леко по-кисели, не толкова сладки на вкус и за това подсладител в малко повече количество е добре да се добави, но аз тук просто прецених, че не искам да слагам прекалено много. 

Както винаги съм на разположение за въпроси и ще се радвам да чуя обратна връзка от Вас! 



Кето галет с горски плодове 


Нужни продукти:

За кората на галета:

- 95 гр. бадемово брашно

- 40 гр. кокосово брашно

- 1/2 с.л. ксантанова гума - ако имате мерителни лъжички, ще ви е най-лесно. Аз си закупих такива от магазин от типа - всичко по 1 левче

- 1/4 с.л. сол

- 100 гр. краве масло

 - 55 гр. крема сирене

- 1 яйце

- 3-4 с.л. еритритол

- 2 с.л. ябълков био оцет - аз използвам този на https://naturaltechnologies.bg/produkt/iabalkov-vinoceti-ocet-250/

- ще ви трябва и 1 жълтък за намазване на кората и около 40 гр. филирани бадеми използвах за декорация на кората при печенето 


За пълнежа на галета:


- към 300 гр. горски плодове - тук може да използвате и само 1 вид плод - например - боровинки, ягоди и др. каквото Ви допада. 

- 50 гр. крема сирене
 
- 2-3 с.л. заквасена сметана

- 3-4 с.л. еритритол - тук е важно да кажа, че може да добавите и повече количество подсладител, защото това беше според мен малко в случая

- 2 с.л. ванилова есенция 


Начин на приготвяне:

1. За кората - Може да приготвяте продуктите в блендер или да работите с ръце с помоща на шпатула. Аз работих с ръце. В купа добавяме всички сухи съставки: бадемовото брашно, кокосовото брашно, ксантанова гума и солта. Разбъркайте с бъркалка, за да се смесят добре. 
2. След което добавяте разтопеното масло, крема сиренето, което да е на  стайна температура.  Прибавяте и яйцето, леко разбито, и ябълковият оцет. Не се бавете с разбъркването, защото съставките бързо се смесват една с друга и трябва да се постараете да не останат бучки в нея. Прибавете и еритритола и разбъркайте отново добре. Добавете и малко ванилова есенция. 
3.  Оформете тестото на топка, завийте във фолио и оставете в хладилник за 1 час поне. След това разстиляме тестото, между две хартии за печене. Като се опитайте да го оформите в кръг и кората да не е прекалено тънка! 
4. След като го оформите,  го поставете в тавичката, в която ще печете галета и приберете във фризера за около 15 мин. През това време ще приготвим пълнежа за галета. 


5. Горските плодове измивате добре. Аз имах налични замразени,които размразих и оставих да се отцеждат. Трябва хубаво да изцедите излишният сок от тях, защото не бива галета да стане прекалено воден, защото има опастност да се разпадне кората. Това е много важна стъпка и не я пренебрегвайте! 
6. Смесете и разбъркайте добре  крема сиренето със заквасената сметана, еритритола и есенцията ванилия. Извадете кората от фризера. 
7. Намажете в средата и почти до края цялата кора със сместа от сметаната и крема сиренето. Отгоре наредете горските плодове, като не слагайте до самият край на кората. Внимателно приберете краищата на кората навътре. Ако ви се начупва на места - не се тревожете. С пръсти притискайте и затворете всякакви начупвания по кората. Не бързайте в тази стъпка. Приберете отното за 15 мин. във фризера. Това е важна стъпка, преди да пристъпим към печенето! 


8. Включете фурната на 200 градуса. Намажете кората на галета с жълтък. Колкото повече намажете, толкова по-хубав златист цвят ще има кората. Поръсете с филирани бадеми, ако желаете. Печем за около 30 мин! Отново ще предупредя да внимавате и да надлюдавате галета след 15-та минута! Всяка фурна е различна и при вас може да бъде готов и по-рано! Но аз исках леко по-препечен и за това оставих за 30 мин! 


Галета е най-вкусен докато е още топъл. Оставете го леко да изстине и режете с по-остър нож. Сервирайте със заквасена сметана, или сладолед (без захар!)! 
Всякак е вкусен! 
Бърз, лесен, ароматен, нежен и просто превъзходен десерт! 






Да Ви е сладко! 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Кето кекс с боровинки/ keto cake with blueberries

Кето крекери със семена

Кето лавандулова торта с боровинки