Кето лавандулова торта с боровинки
Здравейте!
Да посрещнем понеделник с нова рецепта и то за прекрасна кето торта.
Тези, които ме следват отначалото знаят, че един от специалитетите ми е да приготвял здравословни кето торти. Искам да покажа на вас, че всякакъв вид торта от класическите типове особено, може да се превърне в също толкова вкусна и прекрасна на вид, но кето. Т.е. да е без бяла захар, без бяло брашно и тн. Никакви прахчета и готови смеси или нездравословни съставки.
Реалност: да здравословните продукти са една идея по-скъпи, но парите, които бихте изразходвали за здравето си по лекари и изследвания хранейки се нездравословно - не е спестяване на средства.
Не споделям тези неща, за да налагам мнението си,а само, за да покажа, че може да се храниш здравословно и да е и бюджетно.
За щастие в България сме все още богати на добри производители и много полезни продукти. Стига да знаем как да достигнем до тях, защото повечето ги няма в масовите магазини.
Аз няма да спирам да подкрепям тези производители на качествена българска храна, както и не бих се отказала от целта си да ви споделям най-различни рецепти във възможно най-здравословният им вариант.
Защо да не може да бъде здравослоно и вкусно? Моят отговор е, че МОЖЕ!
Днешната торта е с ядкови блатове от бадемово и лешниково брашно от https://www.balenuts.eu/bg/
Прекрасни производители и на тахан, за които се споделя повече в следващите си публикации.
Крема е сметанов с боровинки и био сладък сироп от лавандула от leckar , който допринася за вкуса и сладоста.
За декорация използвах още боровинки и малини, както и кокосови стърготини.
Тортата е наистина много лека, нежна, ароматна и ЗДРАВОСЛОВНА! Иска ми се да можехте да я опитате. Ако имах моя собствена сладкарница - всеки ден щеше да има и витрина за безплатно опитване на всичките ми кето сладкиши. Мечта, която може би ще изпълня някой ден!
Бъдете усмихнат и все така прекрасни! Пожелавам ви да сбъдвате всичките си мечти и да опитате вкъщи моята кето торта, с която може да зарадвате цялото семейство и приятелите си. 💜💜💜💜
Кето лавандулова торта с боровинки
- 250 гр. бадемово брашно
- 150 гр. лешниково брашно
- 4-5 яйца
- 100 гр. разтопено краве масло(може и кокосово масло)
- 2 с.л. бакпулвер
- 80 - 90 гр. еритритол
- 2 с.л. екстракт ванилия
- около 150 мл. бадемово мляко без захар!
- щипка сол
За крема:
- 300 мл. течна сметана
- 300 гр. заквасена сметана
- 60 - 70 гр. еритритол (по възможност на прах)
- 100 гр. крема сирене
- 2 с.л. ванилов екстракт
- 250 гр. боровинки
- 3 с.л. БИО Сладък сироп Лавандула
1. В дълбока купа смесете всички сухи съставки - лешниковото и бадемовото брашно, бакпулвера, солта.
2. В отделна купа смесете разтопеното масло с еритритола. Разбивате с миксер за около 5 минути. Докато стане пухкав крем. Добавяте яйцата едно след друго към крема. Прибавете и ванилов екстракт.
3. След което изсипваме масленият крем към сухите съставки, добавяме и бадемовото мляко на етапи. Разбъркваме всичко добре с миксер на по-бавна скорост. Ако сместа ви се стори много гъста - може да добавите още малко бадемово мляко!
4. Намазнявате си добре тавичката, в която ще печете блатовете. Ако имате две тавички с еднакъв размер с падащо дъно ще ви бъде най-лесно. Моите тавички са с диаметър 28 см. - може да използвате и по-малки по размер. Намазнявате си ги добре и покривате с хартия за печене.
5. Фурната трябва да я загрята на 170 градуса. Разпределяте сместа по равно в двете тавички. Всеки блат се пече за около 30 - 35 мин. При мен се получиха три блата!!Проверявайте ги винаги с клечка! Ако ви се струва, че блата не е готов го оставете да се пече за още 5 мин.
6. След готовност на всички блатове ги оставете да изстинат напълно. През това време подгответе крема. Течната сметана изсипвате в по-дълбока купа. Добавяте еритриол на прах и 1 с.л. ванилия. Разбивате сметаната на най-силната скорост на миксера ви!
7. След това добавяте: крема сиренето и заквасената сметана. Боровниките + 50 мл. течна сметана - добавяте в блендер. Тази стъпка е ако желаете крема ви да стане по-розаво клонящо към лилаво като цвят. Прибавяте и 3 с.л. БИО Сладък сироп Лавандула. Получава се страхотен и много пухкав сметанов крем.
ВАЖНО! Вторият крем се приготвя на следващият ден. Той е за намазване отгоре на тортата и страните й!
8. Сглобяване на торатата: за нея аз използвам ринг тавичката, в която пека и блатовете. Така тортата се запазва цяла и не се разпада при сглобяването! Първо поставяте единият блат. Навлажнявате го с няколко лъжици бадемово мляко. След което поставяте от сметановият крем. Отгоре поръсвате с боровинки по желание или шоколад без захар! Поставяте вторият блат и притискате леко, за да го изравните добре. Отново навлажнявате с няколко лъжици от бадемовото мляко и покривате отново със сметановият крем. Изравнявате добре с шпатула. Така правите и с последния блат. Отгоре намазвате тортата с останалият крем. Покривате с фолио и оставате в хладилник за една нощ.
9. На следващият ден си приготвяте сметанов крем от бита сметана и отново добавих боровинки. Те са естествен оцветител и крема става много приятен на цвят. Махате ринга на тавичката. Намазвате добре отвсякъде тортата с крем. Декорирате с малини и още боровинки и кокосови стърготини по желание и тортата ви е готова!
Коментари
Публикуване на коментар