Кето кекс с боровинки/ keto cake with blueberries


Лято е. 💛Навън е сякаш 40* + градуса и едвам се диша, а аз не спирам да готвя и да творя!

Слава на откривателите на климатика- само това ме спасява от адската жега! 😅😅

Днешният десерт е КЕТО!!
Няма значение в каква форма го направите - ще се получи адски вкусен😍.. мек и нежен! 

Аз избрах една по-ефектна форма на роза. Декорации с филиран бадем и бял шоколад без захар! 😊😌

                                     Кето кекс с боровинки 🥂

Нужни продукти: 

- 200 гр. Бадемово брашно
- 50 гр. Кокосово брашно
- 5 или 6 яйца зависи от размера - аз използвах @eggsbagrianka
- 80-100 гр. Подсладител по избор- аз ползвах ксилитол
- бакпулвер + щипка сол
- ксантанова гума- 1 с.л
- към 50-60 гр. Краве или Косово масло( по ваш избор)
- 2 с.л. Лимонов сок + 1 с.л. Ванилия екстракт
- 150 гр. Боровинки и може и други горски плодове 😇

Внимание: за тази рецепта е добре всички продукти да са на стайна температура! 

Начин на приготвяне:


1.  В голяма купа изсипете всички сухи съставки: Бадемово брашно, Кокосово брашно, бакпулвер,  щипка сол, ксантанова гума. Разбъркайте добре и не трябва да има бучки. 


2. Яйцата + подсладител по ваш избор - ксилитол, еритритол или стевия, стига да става за кето режима, се разбиват с миксер, за да се смесят добре. Добавете и ванилията + разтопеното масло (по ваш избор е дали е да е краве и кокосово масло) + лимоновият сок. 
3. Прибавете сухите съставки към яйцата и разбийте с миксер на ниска скорост до пълно смесване. Накрая добавяте и измитите предварително боровинки или микс от горски плодове. Което предпочирате вие. :) 
4. Намазнявате си добре избраната от вас тавичка и поръсвате малко с кокосово брашно. Стремете се да не залепне кекса ви, защото е важно при обръщането да не се разкъса. Изсипете сместа и рапределете възжмоно най- равномерно.


5. Печете кекса за около 50-60 мин. на 180 градуса. Най-добре с вентилатор на горен и долен реотан. Кекса ви трябва да е позициониран почти в средата на фурната. След 25-та минута може да се наложи да го обвиете с алуминиево фолио, за да не изгори кекса отгоре. Периодично го проверявайте с клечка. Всяка фурна е различна - моя кекс беше готов някъде за 45-50 мин. 
6. След готовност го оставяте да се охлади леко и тогава го обръщате в една по-голяма чиния. Ако сте го приготвили правилно, трябва да излезе от формата си без проблем. 😀😇
7. Декорирате с каквото имате под ръка и ви харесва - при мен беше филирани бадеми и бял шоколад без захар. Да Ви е сладко! 


















Коментари

Популярни публикации от този блог

Кето крекери със семена

Кето лавандулова торта с боровинки