Кето крекери със семена

 Здравейте, мили последователи! :) 

Надявам се да имате една прекрасна седмица. В днешният си пост ще засегна темата за подправките в кухнята, които са незаменима част от  приготвянето на всяка рецепта. 

Традиционните български ястия са уникални и неповторими със своя вкус и аромат. За да придадем на ястията си неповторим вкус, обаче, освен любов към готвенето е необходимо и точната доза пресни и ароматни традиционни подправки. 

За мен подправките като: чубрица, магданоз, черен пипер, копър, джоджен, червен пипер и др. се доближават най-много до спомените ми още от детството, които свързвам с нашата уникална българска кухня. 

https://bg.leckar.online/   предоставят на нас прекрасно съчетание от фермантирали подправки, които лесно може да добавяме към любимите си рецепти, било то от българската или от друга кухня. 

Течните ферментирали подправки могат да се добавят както в студени ястия (салати, десерти, напитки), така и в топли.  Тези органични и здравословени продукти, ви позволяват да използвате подправките там, където е възможно само с добавяне на изкуствени аромати.

Представям ви и моята интепретация на кето крекери, в които добавих само няколко капки от фермантиралите подправки на Leckar без да използвам други сухи подправки, както правя обикновено. За мен беше невероятно да усетя онзи аромат, които ме върна в детството и не случайно е кръстен - Балкан.


    Кето крекери със семена



Нужни продукти: 

- 100 гр. орехово брашно (може и бадемово брашно)

- 100 гр. ленено семе

- 80 гр. тиквени семки

- 60 гр. краве масло

- 70 - 100 мл. студена вода

- течни ферментирали подправки Балкан

- 2 с.л. ксантанова гума

- 60 гр. крема сирене

- семена за поръсване - аз използвах сусам и маково семе








Внимание: за тази рецепта е добре всички продукти да са на стайна температура! 


Начин на приготвяне:

1.  В блендер добавяме всички съставки в следният ред:  орехово брашно, ленено семе , тиквени семки, течни ферментирали подправки Балкан  , 2 с.л. ксантанова гума.
2. Накрая добавяме - разтопеното краве масло и водата + 1 с.л. сол. Блендираме добре.
Сместа ни трябва да стане лепкава. Ако е сухо - добавете още вода или краве масло.


3. След като всички съставки се смесят добре - изсипете полученото тесто в купа. Покрийте го с фолио. Приберете го за около 20 мин. в хладилника.
4. Между две парчета хартия за печене - разстиляте тестото на възможно най-тънката кора. Не се опитвайте да е прекалено тънка, защото ще ви е трудно да отделите самите крекери.


5. Внимателно отделете едната хартия за печене и я поставете в плоска тава. Нарежете с много остър нож в форми на желаните от вас крекери. Аз се опитах да ги направя като малки квадрати.
6. Внимателно ги отделете и поставете върху тавата, която вече сте си подготвили. Включете фурната на 180 градуса с горен и долен реотан.
7. Намажете крекерите леко с жълтък и поръсете със семена по избор. Аз използвах сусам и маково семе. Крекерите печем за около 10-12 мин. НЕ повече! Внимавате и ги следете.

8. Когато ги извадите те още ще са меки и нежни, но след това стават по-хрупкави. Оставете ги да изстинат напълно! :)




Коментари

Популярни публикации от този блог

Кето кекс с боровинки/ keto cake with blueberries

Кето лавандулова торта с боровинки