Кето портокалова торта

Здравейте! 


Обичам моментите, когато е време за нова рецепта! 

И най-вече за нова кето торта! 😇😍


Скоро не съм ви споделяла нова рецепта за кето торта и знам, че на много от вас им липсва това. 

Често получавам запитвания от вас и то най-вече за кето тортите! 

Много се радвам, че ви харесват и ги тествате у дома! 😇🥰


Тази торта е много лека, нежна и ако сте на кето режим или нисковъглехидратен - тя е перфектна за вас! 😊


 Напоследък забелязвам, че доста от вас мислят, че кето храненето и приготвянето на кето ястия е адски трудно, но всъщност не е така. 

Обмислям да направя нещо като обучителен готварски кето курс! 

Ще ви запозная повече с режима и с начина на приготвяне на най-различни ястия. 😊😇

Мисля, че ще е полезено за много от вас и най-вече ще разберете, че кето кухнята не е никак трудна. 😇😊


Тортата е направена от бадемово-кокосови блатове. Има есенция ванилия, портокал, кокос. Както и портокалови  корички.😊😇 

Крема е сметанов + крема сирене и отново с есенции портокал и ванилия. Става адски пухкав и нежен! 😍 Обожавам различни есенции, защото придават страхотен аромат и вкус! 😇😍


Декорацията е с орехи, сушени портокали и лимони от Crispy Mates !

Интересен факт: дори сушени, тези цитрусови плодове ухаят превъзходно и са прекрасен завършек за една страхотна торта, като тази! 🥰🤩




Кето портокалова торта




 Нужни продукти:


За блатовете:


- 200 гр. бадемово брашно от - бадемово брашно

- 40 гр. кокосово брашно от - кокосово брашно

- около 150 мл. бадемово мляко / без захар /

- 2 ч.л. бакпулвер 

- половин с.л. сода

- към 70 гр. кокосово масло или краве масло

- 4 - 5 яйца

- към 60 - 70 гр. еритритол на прах / опитвайте винаги на сладост как ви е / от - еритритол

- 2 с.л. екстракт ванилия

- 1 и половина с.л. ябълков оцет от - ябълков оцет

- половин с.л. сол

- есенции - ванилия, портокал и кокос

Аз обичам да използвам повече видове есенции и за тази торта си заслужават.

- настъргана кора от 1 портокал / ще използваме коричките и за блатовете и за крема/


За крема:

- 500 гр. заквасена сметана

- към 50 - 60 гр. еритритол на прах 

- 150 гр. крема сирене 

- 2 с.л. екстракт ванилия, поротакал и кокос

- настъргани корички от портокал


За декорация:


- кокосови стърготини  - към 50 гр. 

- орехи към 50 - 60 гр.

- сушени портокали и лимони от https://crispymates.com/produkt/critrus-mix/

Начин на приготвяне:


Важно!!! Всички продукти трябва да са ви на стайна температура!

1. Приготвяне на блатовете. В малка купа смесете бадемовото мляко и оцета. Разбърквате и  оставяте  за 5 мин. 

2. В друга купа добавете всички сухи съставки : бадемовото и кокосовото брашно, бакпулвера, солта, еритритола, содата. Смесете като ги разбъркате добре. 

3. В друга купа разбийте за кратко яйцата с миксер. Добавете с разтопеното кокосово масло или краве масло, ако изберете него. Прибавете и есенциите. Най-накрая изсипвате и бадемовото мляко, смесено с оцета.  Разбъркайте добре с миксер на не много висока скорост.

4. Изсипвате постепенно сухите съставки към течните и с миксер бъркате на ниска скорост. Опитвате на сладост как ви е. Добавяте още еритритол при нужда. Изсипете и малко от  настърганата кора от портокал. 

5.  Ще ви трябват две тавички с падащо дъно, за да ви е по-лесно изваждането на блатовете след печене, но ако не разполагате с две, може да ползвате и една само. Поставете хартия за печене, но намазнете и добре цялата тавичка. Разделете сместа на две равни части. 

6. Всеки блат се пече за около 20-24 мин. на 170 градуса! Надлюдавайте ги! Опитвайте с клечка, ако смятате, че са вече готови и внимавайте да не ви загорят. Тези блатове не винаги стават много обемни, защото зависи и в какъв размер тавичка ги печете! Моята е с диаметър 20 см.  

7. През това време си подгответе крема! В по-дълбока купа изсипете заквасената сметана. След което добавете мекото крема сирене, еритритола и есенциите - ванилия и портокал. Използвайте по-ниска скорост на мискера ви! Добавете още малко настъргани портокалови корички.Това е по-желание. :)  Бъркате за няколко минути, докато няма бучки и крема стане пухкав и нежен. 

8. Аз  пека блатовете  един след друг. Всеки блат изваждам внимателно от формата и поставям в чиния, за да изстине преди да пристъпя към сглобяването на тортата! Когато вече блатовете са ви готови и изстинали, може да пристъпите към сглобяването!

9. За сгобяването на тортата аз използвам една от тавичките с падащо дъно, която съм използвала за печенето. Разбира се измивам я, защото не трябва да бъде гореща! Покривам отново с хартия за печене дъното и затварям формата. Поставям първият блат. Напоявам го с няколко лъжици от бадемовото мляко. След което добавям половината от крема отгоре. Разпределям с помощта на шпатула. 

10. Тук можете да си добавите по желание и един слой течен шоколад разтопен на водна баня или в микровълновата. Може да си добавите и ваши любими кето ядки - например малко натрошени орехи. Аз понякога слагам и филирани бадеми. :) 

11. След което слагате вторият блат. Притискате леко, за да се слепи и изравни добре. Навлажнявате го отново с малко бадемово мляко. Изсипвате и останалата част от крема и отново се опитвате да разпределите равномерно навсякъде. Покривате с фолио и оставяте в хладилник за няколко часа или 1 нощ най-добре.

12. На следващият ден освобождавате от формата внимателно! Помагайте си с нож! Декорирайте по желание! Аз използвах  орехи, кокосови стърготини  и сушените плодове на Crispymates

Според мен стана разкошнa! Аромата е превъзходен! :) 


Да ви е сладко! 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Кето кекс с боровинки/ keto cake with blueberries

Кето крекери със семена

Кето лавандулова торта с боровинки