Кето портокалова торта
Здравейте!
Обичам моментите, когато е време за нова рецепта!
И най-вече за нова кето торта! 😇😍
Скоро не съм ви споделяла нова рецепта за кето торта и знам, че на много от вас им липсва това.
Често получавам запитвания от вас и то най-вече за кето тортите!
Много се радвам, че ви харесват и ги тествате у дома! 😇🥰
Тази торта е много лека, нежна и ако сте на кето режим или нисковъглехидратен - тя е перфектна за вас! 😊
Напоследък забелязвам, че доста от вас мислят, че кето храненето и приготвянето на кето ястия е адски трудно, но всъщност не е така.
Обмислям да направя нещо като обучителен готварски кето курс!
Ще ви запозная повече с режима и с начина на приготвяне на най-различни ястия. 😊😇
Мисля, че ще е полезено за много от вас и най-вече ще разберете, че кето кухнята не е никак трудна. 😇😊
Тортата е направена от бадемово-кокосови блатове. Има есенция ванилия, портокал, кокос. Както и портокалови корички.😊😇
Крема е сметанов + крема сирене и отново с есенции портокал и ванилия. Става адски пухкав и нежен! 😍 Обожавам различни есенции, защото придават страхотен аромат и вкус! 😇😍
Декорацията е с орехи, сушени портокали и лимони от Crispy Mates !
Интересен факт: дори сушени, тези цитрусови плодове ухаят превъзходно и са прекрасен завършек за една страхотна торта, като тази! 🥰🤩
Кето портокалова торта
Нужни продукти:
За блатовете:
- 200 гр. бадемово брашно от - бадемово брашно
- 40 гр. кокосово брашно от - кокосово брашно
- около 150 мл. бадемово мляко / без захар /
- 2 ч.л. бакпулвер
- половин с.л. сода
- към 70 гр. кокосово масло или краве масло
- 4 - 5 яйца
- към 60 - 70 гр. еритритол на прах / опитвайте винаги на сладост как ви е / от - еритритол
- 2 с.л. екстракт ванилия
- 1 и половина с.л. ябълков оцет от - ябълков оцет
- половин с.л. сол
- есенции - ванилия, портокал и кокос
Аз обичам да използвам повече видове есенции и за тази торта си заслужават.
- настъргана кора от 1 портокал / ще използваме коричките и за блатовете и за крема/
- 500 гр. заквасена сметана
- към 50 - 60 гр. еритритол на прах
- 150 гр. крема сирене
- 2 с.л. екстракт ванилия, поротакал и кокос
- настъргани корички от портокал
За декорация:
- кокосови стърготини - към 50 гр.
- орехи към 50 - 60 гр.
- сушени портокали и лимони от https://crispymates.com/produkt/critrus-mix/
Начин на приготвяне:
Важно!!! Всички продукти трябва да са ви на стайна температура!
1. Приготвяне на блатовете. В малка купа смесете бадемовото мляко и оцета. Разбърквате и оставяте за 5 мин.
2. В друга купа добавете всички сухи съставки : бадемовото и кокосовото брашно, бакпулвера, солта, еритритола, содата. Смесете като ги разбъркате добре.
3. В друга купа разбийте за кратко яйцата с миксер. Добавете с разтопеното кокосово масло или краве масло, ако изберете него. Прибавете и есенциите. Най-накрая изсипвате и бадемовото мляко, смесено с оцета. Разбъркайте добре с миксер на не много висока скорост.
4. Изсипвате постепенно сухите съставки към течните и с миксер бъркате на ниска скорост. Опитвате на сладост как ви е. Добавяте още еритритол при нужда. Изсипете и малко от настърганата кора от портокал.
5. Ще ви трябват две тавички с падащо дъно, за да ви е по-лесно изваждането на блатовете след печене, но ако не разполагате с две, може да ползвате и една само. Поставете хартия за печене, но намазнете и добре цялата тавичка. Разделете сместа на две равни части.
6. Всеки блат се пече за около 20-24 мин. на 170 градуса! Надлюдавайте ги! Опитвайте с клечка, ако смятате, че са вече готови и внимавайте да не ви загорят. Тези блатове не винаги стават много обемни, защото зависи и в какъв размер тавичка ги печете! Моята е с диаметър 20 см.
7. През това време си подгответе крема! В по-дълбока купа изсипете заквасената сметана. След което добавете мекото крема сирене, еритритола и есенциите - ванилия и портокал. Използвайте по-ниска скорост на мискера ви! Добавете още малко настъргани портокалови корички.Това е по-желание. :) Бъркате за няколко минути, докато няма бучки и крема стане пухкав и нежен.
8. Аз пека блатовете един след друг. Всеки блат изваждам внимателно от формата и поставям в чиния, за да изстине преди да пристъпя към сглобяването на тортата! Когато вече блатовете са ви готови и изстинали, може да пристъпите към сглобяването!
9. За сгобяването на тортата аз използвам една от тавичките с падащо дъно, която съм използвала за печенето. Разбира се измивам я, защото не трябва да бъде гореща! Покривам отново с хартия за печене дъното и затварям формата. Поставям първият блат. Напоявам го с няколко лъжици от бадемовото мляко. След което добавям половината от крема отгоре. Разпределям с помощта на шпатула.
10. Тук можете да си добавите по желание и един слой течен шоколад разтопен на водна баня или в микровълновата. Може да си добавите и ваши любими кето ядки - например малко натрошени орехи. Аз понякога слагам и филирани бадеми. :)
11. След което слагате вторият блат. Притискате леко, за да се слепи и изравни добре. Навлажнявате го отново с малко бадемово мляко. Изсипвате и останалата част от крема и отново се опитвате да разпределите равномерно навсякъде. Покривате с фолио и оставяте в хладилник за няколко часа или 1 нощ най-добре.
12. На следващият ден освобождавате от формата внимателно! Помагайте си с нож! Декорирайте по желание! Аз използвах орехи, кокосови стърготини и сушените плодове на Crispymates!
Според мен стана разкошнa! Аромата е превъзходен! :)
Коментари
Публикуване на коментар