Кето сьомга терияки с гарнитура от броколи

Здравейте! 

На днешната дата - 6 декември, почитаме Св. Николай, архиепископ Мирликийски, Чудотворец. Празникът е известен още като Никулден и бива честван ежегодно от всички рибари, моряци, пътешественици и банкери.


На Никулден българите приготвят богата празнична трапеза. Основното ястие на този празник е рибата. Тя се приготвя по различни начини в различните райони, но винаги от всички риби се отдава предпочитанието на шаран. Смята се, че шаранът е "слугата" на Св. Никола.


Честит Никулден! Пожелавам на всички именници весело изкарване на имения ден и много емоции. Нека винаги усещате щастие и обич!


У дома нямаме традиция са хапваме пълнен шаран и не сме фенове на тази риба. Ще посрещнем празника с ципура, пъстърва и сьомга. За всеки вкус има по нещо и за различен член от семейството има различна риба. Да, знам че може би сме странни, но важното е не толкова какво ще има на масата, а с кого ще си там. Поне в това вярваме ние!


За пазара и продуктите на трапезата се възползвах отново от онлайн пазаруването в любимият ми онлайн супермаркет - supermagbg ! По мое мнение сьомгата е ТОП! 

Ето и специалната селекция от Supermag.bg за Никулден: https://www.supermag.bg/Pazaruvane-po-tema/Nikulden !

Направих я в кето вариант със сос терияки и броколи със сусам и лук! Страна превъзходно на вкус! 


🐟Ще се радвам да споделите в коментарите:

Каква риба ще хапвате днес? И бихте ли опитали тази моя рецепта?


 Кето сьомга терияки с гарнитура от броколи 



Нужни продукти:


- 2 броя сьомга котлет 

- 2 глави лук 

- 300 гр. броколи

- 6 - 7 с.л. соев сос

- 4-5 с.л. еритритол 



- 1 с.л. джинжифил

- други подправки - черен пипер, сол


Начин на приготвяне:


1. Първа стъпка е приготвяне на сьомгата. Аз обичам да я увивам със фолио и да я пека във фурна. За мен така става най-крехка и вкусна. 

2. Първо в купа ще трябва да смесим всички съставки за терияки соса. Добавяте - олиото от авокадо, разбира се може да ползвате и друга мазнина по избор, например зехтин. Добавяте соевия сос, 1 скилидка чесън нарязана на ситно, еритритола, джиндифил и сол и малко черен пипер. Разбърквате всичко добре и намазвате добре и от двете страни сьомговите котлети. 


3. Може да си добавите малко морска сол и резанчета лимон. Увивате във алуминиево фолио  и печете за около 15-20 мин. на 200 градуса. 

4. През това време си пригответе гарнитурата. Аз избрах броколи. В тиган сипвате зехтин, добавяте нарязаният на ситно лук и другите 2 скилидки чесън. Прибавяте и броколито. 


5. След което аз исках да го направя и него със сос терияки и отново добавих - соев сос, еритритол, черен пипер и джинджифил. Исках да е леко карамелизирано. Още малко мазнина при нужда.  Разбърквате всичко добре и поставяте капак, за да се задуши броколито добре. Нека котлона ви да не е на много силна степен. 

6. Когато сьомгата вече е приготвена, я изваждате и вниматело отделяте от фолиото. Сервирате в подходящи чинии. Опитах се в по-красива форма да добавя и броколито, поръсих със сусам и пресен зелен лук. 

Страшна вкусотия и по мое мнение чудесно предложение за празнични вечери! 




Коментари

Популярни публикации от този блог

Кето кекс с боровинки/ keto cake with blueberries

Кето крекери със семена

Кето лавандулова торта с боровинки